Motorlu Kurye; Nedir, Kazancı, Nasıl Olunur ve daha fazlası

Moto kurye nedir?

Moto kurye motosikletle çalışan zarf, koli, kutu, evrak, dosya, prdüno, fatura ve paket taşıyan, bir adresten diğer bir adrese yoğun trafiğe sahip illerde talep doğdukça oluşan önemli bir meslektir. Motosikletiyle çalışan kişiye kısaca MOTOKURYE denir.

 Moto kurye nasıl olunur?

Moto kurye olmak için A2 ehliyet’e sahip olmak, iki eli 2 ayağı sağlam olmak, gözlerinde ve kulaklarında duyu veya görme kaybı  fazla olmaması, en az ilkokul mezunu olmak, Türkçe’yi iyi derece bilip, müşteriyle uslubu daima saygı çerçevesi içinde olmalı ve müşteri memnuniyetini kavrayıp bu konu duyarlı olması yeterlidir. Bu kriterlere sahip olan kişi veya kişiler her zaman kendisini veya kendilerini firmaya tanıtıp MOTOKURYE olabilirler.

 

Motorlu kuryenin kazancı ne kadardır?

 

Motorlu kuryelerin kazançları iki türlüdür: %50 sistemi  ve maaşlı sistem!

 

Motosiklet sizden olursa %50

 

Motosiklet firmadan olursa %30 ila 40 arasıdır.

 

Bunlardan birincisi yaptığı işlerin kazancının yarısını alır. Bu sistemin kurye sektöründeki adı %50 diye bilinir. Örnek vermek gerekirse 100 tl’lik bir iş yaptınız, yakıt sizden köprü bazen sizden bazen firma  tarafından karşılanır, SSK şirketce karşılanır. Bu sistem 1996 – 2000 yılları arasında çok iyiydi, lakin sonraki dönemlerde kurye firmalarının artmasıyla rekabet arttı ve moto kurye firmaları fiyat düşürdü. Dolayısıyla moto kuryelerin kazançları düştü ve değerini kaybetmeye başladı. Şu an İstanbul’u çok iyi bilen bir moto kuryenin %50 sistemiyle  aylık geliri net ortalama 1500 TL ile 2000 TL civarındadır. Yıllık izin yok, kaza yapması halinde geliri yok, hastalanması durumunda para yok, yalnız SSK’nın verdiği o da 45 gün sonra verdiği paradan yararlanabilir. Burada en güzel olanı ne kadar çok koşturursan o kadar çok kazanırsınız. Limit sizin elinizdedir, şansınız da iyi olursa 2500 TL’ye kadar çıkabilirsiniz.

 

Motosiklet sizden 1500 ila 2000 TL

 

Motosiklet firmadan 1350 ila 1800 TL

 

Bir de maaşlı sistem var. Maaşlı sistemi büyük kurye firmaları tarafından istenmez, orta ve küçük kurye firmaları yaparlar. Sebebi, iş sayısının az olmasından dolayı moto kuryeleri ellerinde tutmak için yaparlar. Bu sistem her kurye firmasında farklı farklı uygulanmaktadır. Bazı firmalar çok disiplinli, kuralcı, bazıları da aman kuryem gitmesin diye yumuşak ve opsiyonel bir sistem uygularlar.

 

Burada İstanbul’u iyi bilen bir moto kuryenin alacağı maaş ise 1400 ila 2000 tl arasındadır. Yıllık izin vardır, SSK vardır, kaza yapması halinde şirket ilgilenir, hasta olması halinde yardımcı olunur, bir takım avantajları vardır. Kurye firmalası diğer sektörlere göre firma içerisinde yoğun gönderleri olan şirketler için

 

 

 

Moto kuryeliğin riskleri nelerdir?

 

Moto kuryenin riskleri şunlardır, kaza yapma riski çok yüksektir, her an kaza ile karşı karşıyasınız risk oranı neredeyse %60 civarındadır.

 

 

 

Moto kurye olmak isteyenler nereden başlamalı veya ne yapmalı?

 

A) Motor alıp iyi derecede öğrenmeli, iş bulur muyum dememeli, çünkü iş var, kafanıza takmayın orasını!

 

B) Önce hangi sistem kafasına yattıysa o sistemle çalışan firmayla irtibata geçmeli, firmadan istenilen evrakları tamamlayıp başvurması yeterli!

 

 

 

Moto kuryeliği en kolay ve en hızlı nasıl öğrenirim?

 

İstanbul’u az bilen ve moto kuryelik yapmak isteyen arkadaşlara tavsiyem şudur, maaşlı işveren kuryeleri tercih etmeli, yüzde elli sisteminde ezilirler, perişan olurlar!

 

Adres bilginizi geliştirin, iyice gezip dolaşın ve boş kaldığınız anlada kendiniz sürekli daha iyi geliştirin.

 

 

 

Kurye Motoru Nasıl Olmalı ? Ne Olmalı?

 

Kurye motoru genellikle Honda CBF 150 ’dir. Çünkü bu motor hem kullanışlıdır, az yakar

 

Az yakar, Performansı oldukça iyidir.

Posted on January 8, 2014, in acil kurye, arabalı kurye, hızlı kurye, motorlu kurye and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment

  • Sohbet Girişi